miercuri, 16 martie 2011

«O ţară înconjurată de români» - Liviu Andrei

Soarta românilor care trăiesc în ţările învecinate cu ţara mamă nu a constituit o prioritate pentru autorităţile din România nici în vremea regimului comunist, aplicându-se politica imbecilă de desnaţionalizare a minorităţilor din statele blocului controlat de sovietici, şi cu atât mai puţin după 1989, când s-a trecut la războiul româno-român în interior. Liderii noştri politici au fost prea ocupaţi să se lupte pentru puterea vremelnică, lăsând problema minorităţii române din ţările învecinate în “grija” serviciilor secrete, de cele mai multe ori neinspirate în abordările de ansamblu. O stare de fapt greu de contestat şi revoltătoare.

Nici preocupările jurnaliştilor români, cu excepţii de o notorietate relativă, nu s-au ridicat la nivelul marilor condeieri de dinaintea Marii Uniri sau din perioadele de cumpănă când trupul României a fost sfârtecat. Cititorii din Oltenia îmi vor da dreptate, mai ales ţinând cont şi de inconsistenţa proiectelor susţinute de autorităţile publice din România, reflectate fad de mass-media. Simbriaşii cu misiune din zona culturală, proveniţi din tagma culturnicilor şi a propagandiştilor ceauşişti, sau jurnaliştii stipendiaţi de către aceleaşi servicii secrete mioritice nu fac decât să arate cât de gol sună toba propagandei prost gândite. Un caz singular, care iese în evidenţă prin temerara abordare a situaţiei actuale a românilor din Valea Timocului Sârbesc, precum şi din întreaga zonă de la sud de Dunăre este cel al lui Liviu Andrei. Tânărul scriitor, remarcat la un post local din Craiova, a publicat lucrarea “O ţară înconjurată de români”, carte apărută sub auspiciile Fundaţiei “Scrisul Românesc”.

Dialogurile purtate pe tema sprijinirii românilor timoceni arată că ziaristul s-a documentat temeinic, prin studiul documentelor şi prin deplasări riscante în zonele populate cu românii uitaţi din spaţiul sârbesc. Semnificativ pentru importanţa cărţii este unghiul de privire a jurnalistului iscoditor, stând de vorbă cu Duşan Pârvulovici sau preotul Boian Alexandrovici, pentru a zugrăvi telespectatorilor şi, ulterior, cititorilor săi portretele a doi luptători pe frontul românismului. Dincolo de orice rezervă faţă de oportunişti, care se înghesuie sau sunt obligaţi prin fişa ascunsă de cadre, abordarea subiectelor legate de soarta minorităţii româneşti din Serbia şi Basarabia trebuie privită ca un act de patriotism deloc desuet. În cartea “O ţară înconjurată de români” a lui Liviu Andrei veţi găsi acest lucru, dincolo de conjunctura surprinzătoare care a dus la această apariţie editorială.

Mihai FIRICĂ

(Cărţi în obiectiv – Ediţie Specială)

marți, 15 martie 2011

«Copacul cu îngeri» - Nicolae Jinga

Nicolae Jinga este un scriitor înzestrat nu doar cu sensibilitatea aparte a poetului, ci şi cu harul de povestitor. Atent la detalii, mereu dispus să prelucreze în retorte invizibile acele elemente care dau substanţă zilei, acest scriitor face parte din tagma celor aleşi să ducă pe umeri povara celorlalţi (mulţi), care ignoră farmecul ascuns al lucrurilor.

Cititorul neavizat va descoperi cu uimire în cartea “Copacul cu îngeri” , semnată de Nicolae Jinga, acel tip de literatură pe care simte că-l poartă cu sine. Cred că există o sumedenie de situaţii în care, marcaţi de o experienţă de viaţă, suntem frustraţi că nu putem exprima în scris sau prin viu grai acele stări. Nicolae Jinga reuşeşte de fiecare dată să redea, expresiv şi ludic, frumuseţea detaliului şi a străfulgerării de-o clipă.

Preot trăitor în Orşova, el are o carieră de scriitor recunoscută de confraţi, dar nu atât de mult reflectată de critica literară. De vină să fie provincia şi toate neajunsurile iluzionare ale acestei situări în raport cu “centrul” sau discreţia şi modestia autorului? Nu ştiu să dau un răspuns cert. Probabil că ambele, însă cu siguranţă că nu calitatea scrisului său, prestigioasele edituri la care a publicat opt cărţi, calitatea de membru al Uniunii Scriitorilor din România, precum şi premiile literare fiind o certificare a artei sale. În ultimă instanţă, poate că recunoaşterea trebuie să vină, în primul rând, de la cititori, iar acest semn l-a primit Nicolae Jinga din plin.

Într-un format elegant, aşa cum sunt cărţile publicate de editura timişoreană Brumar, “Copacul cu îngeri” cuprinde confesiunile unui martor al vieţii, un zugrav împătimit de nuanţe şi semnificaţii ale gesturilor aparent banale ale celorlalţi. Nimic nu pare a scăpa observatorului închis în turnul său. Memorabil este “Tricoul cu numărul 7”, un fragment savuros despre pasiunea ascunsă a preotului care înscrie goluri antologice doar în visul său de fotbalist sud-american.

Pentru a nu lungi vorba, las prezentarea pe care chiar editura Brumar o lansează drept argument: “Cartea de eseuri a părintelui Nicolae Jinga este densă, scrisă cu intensitate şi la vedere, plină de informaţii culturale, topite în mărturisiri care mai de care mai spectaculoase. Copacul cu îngeri este cartea unui preot-scriitor care se spovedeşte.” Iar cu o astfel de recomandare sintetică sunt convins că am stârnit interesul publicului pentru a căuta atât această lucrare plină de originalitate, dar şi întâlnirea savuroasă cu un preot-scriitor de pe meleaguri olteneşti.

duminică, 13 martie 2011

Istoricul Dinu C. Giurescu despre “Provizoratul istoric”

Cartea Alteţei Sale Regale Principele Radu al României este aproape ignorată de mass media bucureştene şi de "criticii de specialitate", însă beneficiază de atenţia cuvenită din partea unor personalităţi marcante şi, mai ales, din parte a numeroşi cititori. Istoricul Dinu C. Giurescu a scris câteva lucruri profunde, publicate pe blogul Principelui Radu.
Rând pe rând, lucrarea "Provizoratul istoric" este lansată în oraşe din provincie. În curând, la Craiova se vor organiza câteva evenimente care vor include şi lansarea acestei cărţi deosebit de interesante pentru publicul larg.
În urmă cu câtva timp, am publicat un semnal editorial despre această carte de la care ar fi necesar să pornească multe dezbateri.

marți, 8 martie 2011

Gaudeamus: Dinastia ticăloşilor + DVD Dan Puric

Super-ofertă la Târgul de carte GAUDEAMUS de la Craiova:


cititorii care vor cumpăra cartea "Dinastia ticăloşilor" (15 lei) de la standul editurii AIUS vor primi gratuit un DVD cu înregistrarea interviului cu Dan Puric - "Despre REGĂSIRE"!

luni, 7 martie 2011

Două cărţi, doi autori, o familie - Georgeta şi Tudor Gheorghe

Marţi 08.03.2011, ora 13.00, dublă lansare în cadrul Târgului de carte GAUDEAMUS de la Craiova: volumului de interviuri "Tudor Gheorghe - în umbra menestrelului", autor Mircea Pospai, şi cartea de poezii “Uneori femeile surâd” – autor Georgeta Luchian (Georgeta Tudor).
Evenimentul va avea loc în Foaierul Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova.
„A cântat cu chitara, cu cobza, cu un taraf. A colindat ţara şi a colindat lumea. Şi, întors de fiecare dată pe meleagurile natale, a găsit şi orchestra. ...() într-o dimineaţă l-am întâlnit pe străzile oraşului. Dar nu mai era Tudor, aşa cum îl ştiam. Era o statuie. Da! O statuie vie”. (Mircea Pospai).

vineri, 4 martie 2011

Caravana "Gaudeamus", la Craiova

Craiova pune mare preţ pe carte! Cel puţin pentru o săptămână, datorită Caravanei "Gaudeamus", târgul de carte itinerant, organizat între 8 şi 12 martie a.c. în foaierul teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova. Ediţia de mâine a emisiunii "Facem cărţile!" are ca temă acest eveniment cultural, aflat la cea de-a zecea revenire în Cetatea Băniei.

Invitaţi vor fi Mircea Pospai, directorul Radio "Oltenia" Craiova, şi Emil Boroghină, directorul onorific al Târgului de Carte "Gaudeamus" de la Craiova.
Vă invit să urmăriţi mâine, de la ora 11.30, pe 3TV Craiova, dialogul purtat pe tema valorizării actului cultural chiar şi în vremuri de criză.
Reluarea emisiunii se va difuza duminică, de la ora 10.00.

miercuri, 2 martie 2011