miercuri, 16 martie 2011

«O ţară înconjurată de români» - Liviu Andrei

Soarta românilor care trăiesc în ţările învecinate cu ţara mamă nu a constituit o prioritate pentru autorităţile din România nici în vremea regimului comunist, aplicându-se politica imbecilă de desnaţionalizare a minorităţilor din statele blocului controlat de sovietici, şi cu atât mai puţin după 1989, când s-a trecut la războiul româno-român în interior. Liderii noştri politici au fost prea ocupaţi să se lupte pentru puterea vremelnică, lăsând problema minorităţii române din ţările învecinate în “grija” serviciilor secrete, de cele mai multe ori neinspirate în abordările de ansamblu. O stare de fapt greu de contestat şi revoltătoare.

Nici preocupările jurnaliştilor români, cu excepţii de o notorietate relativă, nu s-au ridicat la nivelul marilor condeieri de dinaintea Marii Uniri sau din perioadele de cumpănă când trupul României a fost sfârtecat. Cititorii din Oltenia îmi vor da dreptate, mai ales ţinând cont şi de inconsistenţa proiectelor susţinute de autorităţile publice din România, reflectate fad de mass-media. Simbriaşii cu misiune din zona culturală, proveniţi din tagma culturnicilor şi a propagandiştilor ceauşişti, sau jurnaliştii stipendiaţi de către aceleaşi servicii secrete mioritice nu fac decât să arate cât de gol sună toba propagandei prost gândite. Un caz singular, care iese în evidenţă prin temerara abordare a situaţiei actuale a românilor din Valea Timocului Sârbesc, precum şi din întreaga zonă de la sud de Dunăre este cel al lui Liviu Andrei. Tânărul scriitor, remarcat la un post local din Craiova, a publicat lucrarea “O ţară înconjurată de români”, carte apărută sub auspiciile Fundaţiei “Scrisul Românesc”.

Dialogurile purtate pe tema sprijinirii românilor timoceni arată că ziaristul s-a documentat temeinic, prin studiul documentelor şi prin deplasări riscante în zonele populate cu românii uitaţi din spaţiul sârbesc. Semnificativ pentru importanţa cărţii este unghiul de privire a jurnalistului iscoditor, stând de vorbă cu Duşan Pârvulovici sau preotul Boian Alexandrovici, pentru a zugrăvi telespectatorilor şi, ulterior, cititorilor săi portretele a doi luptători pe frontul românismului. Dincolo de orice rezervă faţă de oportunişti, care se înghesuie sau sunt obligaţi prin fişa ascunsă de cadre, abordarea subiectelor legate de soarta minorităţii româneşti din Serbia şi Basarabia trebuie privită ca un act de patriotism deloc desuet. În cartea “O ţară înconjurată de români” a lui Liviu Andrei veţi găsi acest lucru, dincolo de conjunctura surprinzătoare care a dus la această apariţie editorială.

Mihai FIRICĂ

(Cărţi în obiectiv – Ediţie Specială)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu