joi, 28 aprilie 2011

«Cu căruţa prin democraţia românească» - Marcel Răduţ Selişte

Asumarea rolului de critic în societate este, de cele mai multe ori, ingrată şi poate provoca multe neplăceri celui care nu face parte din sistem. În cele mai multe cazuri, jurnaliştii îmbracă această uniformă a condamnatului în care toţi dau cu pietre. Dar în cazul cărţii despre care scriu aici este ceva mai complicat, deoarece autorul este preot. Marcel Răduţ Selişte a stârnit cu primul său volum - “Cu căruţa prin democraţia românească” (Ed. de Sud, Craiova, 2009) - multe polemici. Într-un fel, mă simt răspunzător pentru neplăcerile de care a avut parte după publicarea cărţii sale de publicistică din cauză că, motivându-l de nenumărate ori, l-am provocat să-şi adune textele risipite prin publicaţii locale. Dar cum totul se compensează, m-am consolat la gândul că volumul lui Marcel Răduţ a fost citit atent de “criticii” săi.

Politicienii zilei nu sunt zugrăviţi în culori diafane în carte, ba chiar mă tem că exemplele pozitive sunt într-atât de rare încât vor trebui căutate cu lupa. Nici nu este de mirare dacă ne raportăm la personajele care populează Parlamentul sau căpuşează administraţiile locale. Textele abundă în expresii vitriolante, aruncate direct în obrazul celor care sfidează cetăţeanul, descriind parcă Infernul dantesc în variantă mioritică. Uneori, limbajul nu este atent controlat, fără însă a cădea în vulgar, lipsind acea expresivitate estetică şlefuită în detrimentul cuvântului plin de substanţă. Pe undeva, am detectat un soi de oralitate care m-a dus cu gândul la predicile pe care un preot le ţine mulţimii.

Marile scandaluri de corupţie, minciunile electorale şi rapturile repetate ale diverşilor campioni ai luptelor electorale sunt subiecte tratate de-a lungul timpului de un publicist care nu pare dispus la concesii. Repet, este o atitudine asumată, în ciuda atragerii unor tunete şi fulgere din partea celor care rămân prizonieri ai propriilor păcate. Faptul că nu se lasă inclus în categoria celor placizi şi nu se înregimentează în masa mediocrilor docili costă, însă merită să-ţi păstrezi liniştea sufletească şi verticalitatea morală. Mai presus de orice, Marcel Răduţ Selişte este autentic în atitudinile sale.

Curând, prietenul meu îşi va lansa un nou volum de publicistică (amănunte la timpul potrivit!), cu care va stârni noi polemici şi dezbateri autentice în societatea românească. Sper să aibă acelaşi succes pe care l-a avut cu prima sa carte.
(Cărţi în obiectiv)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu